Små flettede julehjerter – tips til de fingernemme

Skabeloner til små flettede julehjerter

Min svigerinde er en mester i at flette små julehjerter. Når andre upscaler og laver store flettede julehjerter med isbjørne, engle og elegante, bølgende mønstre, så downsizer hun til miniature-julehjerter, der er så små, at de næsten ikke er til at få øje på.

Her deler hun et par tips om, hvordan hun lykkes med sine mini-julehjerter.

Ikke anderledes – bare mindre

Vi havde for nylig en klippeklistre-dag en søndag i advent. Min svigerinde er altid godt selskab ved den slags arrangementer, for hun ELSKER – ligesom jeg – at lave julepynt. Og hun møder aldrig ubevæbet op til sådan en julestue.

I en lille patentpose har hun altid sine skabeloner med til de små flettede julehjerter, hun fletter. Hun er så god til at flette, at hendes miniature-julehjerter faktisk engang blev solgt i små poser op til jul i en designbutik i Århus.

Jeg forsøgte at aflokke hende nogle tips til, hvordan man bliver bedre til at flette den slags julehjerter. Et par forretningshemmeligheder fik jeg ud af hende, og dem vil jeg gerne dele med dig her, kære læser.

Mette-Maries flettetips

Jeg troede, at der måske var en eller andet hemmelig formel, hun havde tillært sig, men det er der egentlig ikke.

-“Det er ikke så anderledes at flette små julehjerter, det er bare i en mindre skala,” kunne min svigerinde, Mette-Marie, fortælle mig.

-“Det er vigtigt, at man har fingersnilde. Det har jeg altid haft, og så kan jeg bare godt lide at nørkle med små bitte ting.”

Læs også: Foldede juleengle af gamle bøger

Bitte, bitte, bittelille…

Fletning af et et julehjerte på 3-4 centimeter.

En ting er ifølge Mette-Marie altafgørende for, om man kommer i mål med et lille, flettet julehjerte.

-“Man skal sørge for, at der er nok plads, for en millimeter kan være altafgørende for, om det lykkes. De små julehjerter skal ikke klippes for tæt eller lige til stregen. Derfor jeg har lavet skabeloner, hvor benene altid har lidt ekstra længde, så der er noget at tage af, når julehjertet skal samles til sidst.”

Når man ser sådan nogle mikroskopiske ting, er det nærliggende at tænke, at  nogle finmekaniske redskaber har været i brug. Men det er ikke tilfældet.

-“Jeg bruger højst spidsen af saks. Man kan sikkert også bruge en pincet, men det har jeg aldrig haft brug for.”

Så er der julehjerter igen!

Men er det så noget særligt papir, hun klipper de små julehjerter i?

“Jeg bruger alle mulige slags papir, når jeg fletter. Glanspapir er altid godt at bruge. Den glitrede side af glanspapiret gør hjerterne lidt stærkere og får det hele til at glide lidt lettere. Man kan også bruge alt muligt andet. Det kan være folie, plastik eller tykt kopipapir, for eksempel.

“Man kan også bruge papir fra et glitret magasin. Mest effektivt er det, hvis den ene side er kulørt, og den anden ikke er det. Det ser bedst ud.”

Mange flere flettede juleben er der ifølge Mette-Marie ikke i det.